חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

CT לב – חשוב להיות עם יד על הדופק

אם הגעתם לגיל או למצב בריאותי שהרופא מציע לכם להתחיל לעקוב אחרי תפקודי הלב שלכם זה הזמן לברר על CT לב ובדיקות אחרות שיכולות להציל חיים. מחלות לב הן חלק מהסיבות הנפוצות ביותר לתמותה בעולם המערבי, כולנו מכירים מישהו שעבר איזשהו אירוע לבבי או בדיקות והליכים כמו צנתורים, אקו לב מאמץ ועוד. למזלנו אנחנו חיים בעידן שהטכנולוגיות הרפואיות לא מפסיקות להתפתח כך שישנן בדיקות שיכולות לתפוס את הבעיות הלבביות לפני שהן מחמירות ומובילות לסכנת חיים.

 

מה הוא CT לב ומתי נשתמש בבדיקה?

כשמדובר על CT לב, המכונה גם צנתור לב וירטואלי, מדובר למעשה על בדיקה לא פולשנית שמבוצעת באמצעות מכשיר ה-CT ומאפשרת גילוי של מחלת לב כלילית בעורקי הלב בשלבים היותר התחלתיים של המחלה, לפני שאפשר לאתר אותה בבדיקות כמו אקו לב במאמץ, אק"ג ובדיקות דם. בדומה לבדיקות CT אחרות, הבדיקה אינה חודרנית, לא נדרשת החדרת צנתר בניגוד לצנתור, הבדיקה מדויקת ומהירה. כשמסתיימת הבדיקה המטופל לרוב יכול במהרה לשגרת יומו, זאת כמובן במידה ולא התגלו ממצאים הדורשים התייחסות דחופה. מטופלים שנבדקו בבדיקה ולא נמצאו להם ממצאים מדאיגים, לא סביר שיפתחו מחלות לב חמורות במשך מספר שנים אחריה.

 

מה הסכנה במחלת לב כלילית ומדוע חשוב לאתר את המחלה בזמן?

הלב שלנו מקבל חמצן ודם משלושה עורקים ראשיים המכונים עורקים כליליים. אם מופיעה היצרות לאחד מהעורקים האלו, לרוב יתגלה הדבר באמצעות תסמינים של כאבי בחזה. הכאבים האלו יופיעו לרוב לפני שיראה את ההיצרות בבדיקות לב שגרתיות כמו אקו לב או אק"ג. במקרים בהם אחד מהעורקים הכליליים נחסם לחלוטין, עלול להיווצר אוטם בשריר של הלב, מה שמכונה התקף לב, שהוא כידוע מצב מאד מסוכן. יחד עם זאת, אם מגלים בזמנים את תחילת ההיצרות של העורק, אפשר במקרים רבים למנוע את התפתחות המחלה. בדיקת ה-CT לב בודקת את דפנות העורקים האלו ויכולה לזהות היצרויות בתחילת דרכן, לפני שהעניינים נוטים להסתבך.

 

למי מומלץ לעשות CT לב?

למרות שהבדיקה אינה פולשנית, לא שולחים כל אחד לבדיקה, ונהוג לשלוח מטופלים במקרים מסויימים, לדוגמה:

  1. מטופלים שדיווחו על כאב בחזה, חולשה או קוצר נשימה במאמצים לא יוצאי דופן או כשבדיקות כמו אקו לב במאמץ לא הראו תשובה חד משמעית – בדיקת ה-CT לב היא בדיקה רגישה המאפשרת גילוי בשלבים המאוד ראשוניים של המחלה, ויכול לעזור למטופלים שמבחינים בתסמינים אלו לקבל טיפול מונע באמצעות תרופות או שינוי אורך חיים.
  2. מטופלים עם גורמי סיכון – במקרה של מטופלים בעלי רקע משפחתי של מחלות לב, בעלי לחץ דם גבוה, רמה גבוהה של שומנים בדם וכן הלאה.
  3. מטופלים שעברו צנתור פולשני – כדי להמשיך ולעקוב אחרי המחלה
  4. מטופלים שעברו ניתוח לב – במידה ועדיין ישנן תופעות מדאיגות כמו כאבים ניתן לשלוח לצנתור וירטואלי כדי לוודא

 

איך תשמרו על הלב שלכם ותפחיתו את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם?

 

ממחקרים עולה כי יש כמה דברים שבהחלט יכולים להפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם. הדבר הראשון ואולי החשוב ביותר הוא התזונה שלנו. מומלץ להעשיר אתה תפריט בירקות ופירות, להימנע מאכילת מזונות עתירי סוכר, שומני טראנס, שומנים שמקורם מהחי, צריכה של אלכוהול וקפאין. בנוסף, מומלץ לבצע פעילות גופנית בעצימות מתונה עד בינונית בין 4-5 פעמים בשבוע, במשך 20-40 דקות בכל פעם. יש להימנע מעישון, לישון היטב ולהפחית סטרס ככל הניתן.

יעניין אותך גם: