חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אקזמה של העור

יש לה שמות רבים, ביניהם אטופיק דרמטיסיס או אסטמה של העור, דלקת אטופית בעור, או בכינוי היותר עממי שלה – אקזמה של העור. מדובר בבעיה נוכחת ומטרידה אצל כ-20% מהתינוקות ועד כ-7% מהמבוגרים וחשוב מאוד לדעת מהם התסמינים שלה וכיצד לטפל בה. 

 

מהי אקזמה בעור?

אקזמה של העור הינה מחלת עור כרונית, שבה ישנה הפרעה באטימות של שכבת האפידרמיס של העור, כך שאלרגנים שונים יכולים לחדור מבעדה ולגרום לדלקת מקומית. הפרעה זו עשויה להיגרם עקב בעיות של מערכת החיסון או שינויים מבניים בשכבת האפידרמיס. 

 

כך או כך, התסמינים של אקזמה בעור הינם מטרידים ומגבילים ביותר וכוללים עור יבש ומגורה וגרד בלתי פוסק.

 

חשיבות הטיפול במקרי אקזמה

מאחר ומדובר במחלה כרונית, חשוב מאוד לטפל בה בצורה יעילה ומוצלחת על מנת להימנע מהתסמינים לאורך זמן. ללא טיפול, הגרד ימשיך להטריד, תתרחש פגיעה קשה באיכות החיים ואיכות השינה, פגיעה אסתטית, העור יהיה חשוף יותר למחוללים מזהמים ועשויה להתפתח מצוקה נפשית חמורה אצל ילדים ומבוגרים. למידע נוסעת היכנסו לאתר של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס בכתובת atopic-d.org.

 

אפשרויות הטיפול

למרות היותה מחלה עיקשת, אקזמה של העור ניתנת לטיפול באמצעות מספר רב של אפשרויות, כגון משחות, כדורים וזריקות. תכשירים אלו כוללים חומרים שמפחיתים את עוצמת ההליך הדלקתי ומרגיעים את העור. ישנה גם האפשרות לשלב טיפולים נוספים כגון חבישות קרות, טיפולי לייזר וטיפולים טבעיים שכוללים מריחת שמנים וחומרי טבע אחרים, להעשרת העור בלחות והרגעתו. 

 

הימנעות מחשיפה לאלרגנים במגע ובמזון ושמירה על תזונה נכונה מותאמת אישית, תורמות אף הן לטיפול והמניעה של דלקת עור אטופית. 

 

איך ניתן לטפל במקרי אקזמה של העור? 

ישנן מספר אפשרויות קונבנציונאליות לטיפול במקרי אקזמה של העור:

  • משחות סטרואידיאליות – נמרחות על גבי העור ומפחיתות את מידת התגובה של המערכת החיסונית. 
  • משחת סטקוויס – מעכבת את האנזים פוספודיאסטראז 4 ולכן מפחיתה את מידת התגובה של מערכת החיסון. הטיפול מתאים מאוד עבור מקרי אקזמה ומפחית את מידת הגרד במהירות.
  • דופיקסנט – טיפול ביולוגי הניתן בזריקה ובעל יכולת להפחית את התהליך הדלקתי שמוביל לאקזמה.
  • ציקלוספורין, מטוטרקסט ואימוראן – תרופות אימונומודלטוריות שניתנות במקרים של אקזמה קשה בעור (בכדורים, דרך הפה).
  • אלידל ופרוטופיק – תרופות אימונומודלטוריות שמגיעות בצורה של משחה, בריכוז הנמוך מתאימות לתינוקות.
  • טיפולים נוספים – פוטותרפיה, משחות אנטיבקטריאליות (לזיהומים משניים) ואנטיהיסטמינים להקלה בגרד.

 

האם קיימים טיפולים טבעיים למקרי אקזמה בעור?

קיימים טיפולים טבעיים למקרים אלו והם נועדו להיות משולבים יחד עם הטיפול הרפואי, במטרה להפחית את התסמינים ולהגדיל את מרווחי הזמן בין ההתפרצויות. טיפולים טבעיים נגד אקזמה של העור נועדו לסייע במספר מנגנונים שכוללים את העשרת העור בלחות, חיטוי העור, הפחתת התהליך הדלקתי והרגעת העור. הטיפולים הללו כוללים מריחת חומרי טבע שונים, ביניהם שמן קוקוס, שמן זית, שמן עץ התה, אלוורה, חומץ תפוחים ועוד. יש לבדוק את תגובת העור לחומרים אלו בשטח קטן של העור למניעת תגובות אלרגיות שעשויות להחמיר את המצב. במידה והעור שלכם פצוע, היוועצו ברופא המטפל לגבי מריחת חומרים כאלו ואחרים.

 

האם יש המלצות תזונתיות למטופלי דלקת עור אטופית?

המלצות תזונתיות עבור מטופלי דלקת עור אטופית צריכות להיות מותאמות אישית, תוך לקיחה בחשבון של גורמים שונים כגון גיל המטופל, מצבו הבריאותי ועוד. באופן כללי, מי שסובל מבעיית אקזמה של העור, צריך להימנע מחשיפה לאלרגנים אליהם הוא רגיש (לפי ניסיון או בדיקת אלרגולוג), להימנע מצריכת חומרים משמרים, תוספי טעם וריח ודומיהם, להימנע מצריכת מאכלים מעובדים וסוכר ברמה גבוהה. יש לצרוך כמות יומית מספקת של מים על מנת למנוע מצב בו העור מתייבש, מה שתורם להופעת תסמיני הגרד. צריכת פרוביוטיקה לפי מחקרים מורידה את התסמינים, כך שניתן לנסות גם את האפשרות הזו לצד תזונה בריאה ומאוזנת. 

יעניין אותך גם: